Mokry Sernik

SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 30dkg mąki,
  • 10dkg cukru,
  • 15dkg margaryny palmy,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1kg sera podwójnie mielonego, 
  • 35dkg cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 3 żółtka, 
  • pół szklanki oliwy, 
  • 1 paczka cukru wanilinowego, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • skórka pomarańczowa, 
  • 100g rodzynek, 
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na ciasto zagnieść. Wysmarowć blaszkę (lub tortownice o srednicy 28cm) tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wylepić ciasto na blache. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.

2. Masa serowa: cukier, jajka, zółtka i cukier waniliowy ubić mikserem. Dodać oliwe zamieszać. Do masy dodawać stopniowo przemielony ser i dalej ubjać. Budynie wymieszać z 2 szklankami mleka i powoli wlewać do masy serwej. Całość mieszać łyżką ponieważ masa jest dość żadka. Wsypać rodzynki i 2 łyzki skórki z pomarańczy. Wylać na ciasto.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec całą godzine nie zaglądając do piekarnika!! Cztery białka które nam zostały ubić, wsypać 4 łyżki cukru, dalej ubijać aż cukier sie rozpuści. Wsypać 10dkg kokosu lekko zamieszać. Po godzinie pieczenia sernika wyjąć i posmarować go pianą z kokosem. I jeszcze raz wstawić na 15 minut skracjąc temperature pieczenia do 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz