SKŁADNIKI:
Ciasto:- 30dkg mąki,
- 10dkg cukru,
- 15dkg margaryny palmy,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1kg sera podwójnie mielonego,
- 35dkg cukru,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- pół szklanki oliwy,
- 1 paczka cukru wanilinowego,
- 2 szklanki mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- skórka pomarańczowa,
- 100g rodzynek,
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na ciasto zagnieść. Wysmarowć blaszkę (lub tortownice o srednicy 28cm) tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wylepić ciasto na blache. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
2. Masa serowa: cukier, jajka, zółtka i cukier waniliowy ubić mikserem. Dodać oliwe zamieszać. Do masy dodawać stopniowo przemielony ser i dalej ubjać. Budynie wymieszać z 2 szklankami mleka i powoli wlewać do masy serwej. Całość mieszać łyżką ponieważ masa jest dość żadka. Wsypać rodzynki i 2 łyzki skórki z pomarańczy. Wylać na ciasto.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec całą godzine nie zaglądając do piekarnika!! Cztery białka które nam zostały ubić, wsypać 4 łyżki cukru, dalej ubijać aż cukier sie rozpuści. Wsypać 10dkg kokosu lekko zamieszać. Po godzinie pieczenia sernika wyjąć i posmarować go pianą z kokosem. I jeszcze raz wstawić na 15 minut skracjąc temperature pieczenia do 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz